MINOAS MK II High End Speakers

roisacoustics

Αγαπητοί λάτρεις του Hi-End πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτό το ενημερωτικό…, εντάξει…, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό το διαφημιστικό, παρακαλούμε καθίστε αναπαυτικά στην συνηθισμένη σας θέση ακρόασης, χαλαρώστε σαν να ήταν να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική και ετοιμαστείτε να απαντήσετε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια στους ακόλουθους προβληματισμούς…

Πριν ξεκινήσουμε, μία σύντομη γνωριμία είναι απαραίτητη. Ποιοι είμαστε λοιπόν; Μερικοί τρελοί Έλληνες που εδώ και 35 χρόνια ανάμεσα σε συμβατικά εμπορικά ηχεία παραγωγής κάναμε και το χόμπι μας και βγάζαμε και μερικά αντισυμβατικά!!!

Πάμε με τις ερωτήσεις μας λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει πέρα από τα τυποποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά των συνηθισμένων ηχείων.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι δυνατόν ακόμα και κάποιος που δεν σχετίζεται με τον χώρο του Hi-End να αναγνωρίζει με ευχέρεια το πότε η μουσική βγαίνει από ένα ηχοσύστημα και πότε από μία ζωντανή μπάντα που παίζει με φυσικά όργανα χωρίς μικρόφωνα, ενισχυτές και μεγάφωνα;

Είδατε ποτέ το μεγάλο τύμπανο (μπότα) της drums να είναι μέσα σε κουτί;

Aναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι δυνατόν μία τόσων πολλών ιντσών μεμβράνη όπως αυτή της μπότας να μπορεί να βγάζει τόσο γρήγορο και ελεγχόμενο μπάσο που σας κόβει την ανάσα, ενώ θεωρητικά τα woofers άνω των 6,5 ιντσών θεωρούνται αργά;

Μήπως παρεμπιπτόντως είδατε ποτέ πιατίνια σε drums με διάμετρο μία ίντσα, όπως δηλαδή τα tweeters των περισσοτέρων ηχείων;

Είδατε ποτέ πιάνο με crossover ή βιολί με equalizer;

Γνωρίζετε έστω και ένα φυσικό μουσικό όργανο που να ακτινοβολεί τον ήχο του με κατευθυντικότητα;

Τελικά αυτοί οι μουσικοί είναι τρελοί!!! Τα μουσικά τους όργανα είναι όλα για πέταμα… ή μήπως όχι;;;

Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του νέου Μίνωα. Αφαιρέσαμε λοιπόν όλα τα περιττά όπως τις καμπίνες, σύνθετα crossovers, κυκλώματα ισοστάθμισης ακόμα και τα tweeters!!! Τι μας έμεινε; Δύο woofers των 15’’ και ένα fullrange των 8’’ σε μία ανοιχτή μπάφλα που ίσα-ίσα τα στηρίζει και δύο εξαρτήματα που τους μοιράζουν το ηχητικό φάσμα. Τι κερδίσαμε; Επιτύχαμε τον υπέρτατο στόχο κάθε κατασκευαστή ηχείων… να εξαπατήσουμε τους πελάτες μας!!! Να τους δώσουμε την αίσθηση ότι αυτό που ακούν είναι επιτέλους αληθινή ζωντανή μουσική!!!

Εξαφανίζοντας τις καμπίνες, εξαφανίσθηκε μαζί τους και η γνωστή «κουτίλα», χάθηκε η κατευθυντικότητα, το μπάσο προσομοίωσε το αληθινό με απόλυτη ακρίβεια μέσα από τους τεράστιους κώνους επιφάνειας αντίστοιχης με του τυμπάνου, καμία δηλαδή σχέση με το μπάσο ηχείου bassreflex. Ταχύτατο και καταιγιστικό κόβει την ανάσα όπως ακριβώς η αληθινή μπότα, το σώμα στις χαμηλό-μεσαίες έδωσε στα πιάνα πίσω την χαμένη τους ουρά, οι μεσαίες επιτέλους αποδίδουν τις ανθρώπινες φωνές με τρόπο που νομίζουμε πως νοιώθουμε την ανάσα του καλλιτέχνη και τα πιατίνια στις υψηλές επιτέλους αποσυμπιέστηκαν από τη μία ίντσα και πήραν τις φυσικές τους διαστάσεις. Τι να τα κάνουμε όμως όλα αυτά αν απαιτούσαν τερατώδεις ενισχυτές για να αποδοθούν σωστά; Άλλο ένα πρόβλημα των μεγάλων ηχείων και κληθήκαμε να επιλύσουμε και όπως φαντάζεστε για άλλη μία φορά ξεφύγαμε πολύ πιο πάνω από το στόχο μας. Έτσι φτιάξαμε ένα από τα πιο ευαίσθητα (δηλ. αποδοτικά) ηχεία που υπάρχουν, ικανά να αποδίδουν εκκωφαντικές στάθμες με πραγματικά μικρή ισχύ ενισχυτή και που λόγω της μεγάλης τους σύνθετης ωμικής αντίστασης (8-16Ω) αφήνουν ξεκούραστο και τον πιο λεπτεπίλεπτο λαμπάτο! Η μινιμαλιστική μας αντίληψη φυσικά επεκτάθηκε και στο minimalcrossover των δύο μόλις εξαρτημάτων που χρησιμοποιήσαμε για να διαχωρίσουμε το ηχητικό φάσμα μεταξύ των δύο μονάδων των 15’’ και της μίας των 8’’ η οποία αποτελεί μία απόλυτα επίπεδη φασματική συνέχεια των προηγούμενων.

Αν και μπροστά σε όλα τα παραπάνω, οι όποιες μετρήσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας, εμείς σας τις παραθέτουμε για να διώξουμε κάθε σύννεφο δυσπιστίας που μπορεί να σκιάσει την άποψη των τεχνοκρατών του High-End.

  • Τύπος: Δίπολο ηλεκτροδυναμικό ηχείο δαπέδου δύο δρόμων ανοιχτής μπάφλας
  • Μεγάφωνα: Woofers 2 x 380mm Wideband: 1 x 200mm
  • Ισχύς: 150W RMS / 300W Peak
  • Απόκριση συχνότητας: 30Hz – 22KHz (40Hz-22KHz/±2db)
  • Ευαισθησία: 96db / 2,83V / 1m *
  • Ονομαστική αντίσταση: 10Ω (16Ω / <300Hz, 8Ω / >300Hz)
  • Διαστάσεις: 1150 x 500 x 340mm (ΥxΠxΒ)
  • Βάροςκαθαρό: 40kg/τεμάχιο

*Τι σημαίνει αυτό; Τα ηχεία μας σε σχέση με ένα μέσο 8Ω ηχείο που οδηγείται με ισχύ 100WRMS και έχει ευαισθησία 86db/1W/1m αποδίδει την ίδια ένταση οδηγούμενο από ενισχυτή μόλις 10,0WRMS!!!

1005201801

Ναι, και εμείς αυτό σκεφτόμαστε… ώρα να ξανασυνδέσετε τον αγαπημένο σας λαμπάτο που νομίζατε πως έκανε μόνο για νυχτερινές ακροάσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα ηχεία μας είναι χειροποίητα οπότε κάθε ζευγάρι τους είναι μοναδικό, γεγονός που μας παρέχει την ευελιξία να το παράγουμε, κατόπιν παραγγελίας, στο χρώμα και την απόχρωση που επιθυμείτε ώστε να δέσει αρμονικά με το χώρο σας.

test AVMENTOR

Gallery

roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics

Δίπλα σας για ακρόαση με δικά μας ή δικά σας μηχανήματα, κατόπιν ραντεβού στο 2104810071.