Ηχείο Hi-end Minoas

roisacoustics roisacoustics

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τύπος : Δίπολο ηχείο δαπέδου, 2 δρόμων, ανοιχτής μπάφλας
Μεγάφωνα : Woofer : 2x385mm, Wideband: 1x200mm
Ισχύς : 150 WRMS
Απόκριση συχνότητας : 28Hz-22kHz
Ευαισθησία (2,83V/m) : 91 dB
Ονομαστική αντίσταση :
Διαστάσεις (ΥxΠxΒ) {mm} : 1150X500x340 (στη βάση)
Βάρος (Kg) : 38

Minoas: Ένα Kalypso με στεροειδή !!!

Το Minoas είναι ένα νέο ηχείο “ναυαρχίδα” της Rois Acoustics, που βασίζεται στην 20χρονη εμπειρία και τεχνογνωσία των ανθρώπων της εταιρείας στη σχεδίαση δίπολων ηχείων ανοιχτής μπάφλας. Ήδη από το 1994, το θρυλικό Dipole 6 της –τότε- Roister τάραξε τα νερά της αγοράς ως ένα από τα πρώτα ανοιχτά δίπολα ηχεία στον κόσμο με ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα! Τα μοναδικά ηχητικά χαρακτηριστικά του συνδύαζαν τον ελεύθερο, τρισδιάστατο ήχο των δίπολων ηχείων με το δυναμικό μπάσο και την ευκολία οδήγησης, που χαρακτηρίζει τα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα. Με το Minoas, η Rois Acoustics προχωρά την εξέλιξη του ανοιχτού, δίπολου ηχείου ακόμη περισσότερο, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά μονόδρομου ηχείου καθώς και μινιμαλιστικά crossover πρώτης τάξης, τα οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά στα ηχεία της πολλά χρόνια τώρα.

Μεγάφωνα

180220179Το Μinoas βασίζεται στην ίδια εξαιρετική μονάδα ευρέως φάσματος της Tang Band, που χρησιμοποιείται και στο Kalypso. Το συγκεκριμένο 8ιντσο μεγάφωνο θεωρείται μία από τις καλύτερες μονάδες στην κατηγορία του ανεξαρτήτως κόστους με κύριες αρετές του την εξαιρετική απόδοση των μεσαίων, τα ταχύτατα μεταβατικά του και τα κρυστάλλινα πρίμα του, που συναγωνίζονται αυτά πολλών κορυφαίων tweeter.

 

 

 

 

 

 

1802201710Το εξελιγμένο μαγνητικό του σύστημα με πολλαπλούς μαγνήτες νεοδυμίου και ειδικό δακτύλιο βραχυκύκλωσης ελαχιστοποιεί τις παραμορφώσεις. Παράλληλα, το πηνίο φωνής βρίσκεται πάντα ολόκληρο μέσα στο μαγνητικό πεδίο, εξασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο του μεγαφώνου ακόμα και στο όριο της διαδρομής του!! Ο κώνος του από ειδικό μείγμα χαρτιού προσφέρει εξαιρετικά υψηλή σχέση ακαμψίας/βάρος, επιτρέποντας έτσι την πιστή αναπαραγωγή ακόμα και της παραμικρής λεπτομέρειας του μουσικού προγράμματος.

Βέβαια, στο Minoas η λειτουργία του μεγαφώνου αυτού σε ανοιχτή μπάφλα δε θα του επέτρεπε να αντέξει τις μεγάλες απαιτήσεις διαδρομών για την σωστή απόδοση των μπάσων. Έτσι, οι μηχανικοί της Rois Acoustics απάλλαξαν την 8ιντση μονάδα από το βαρύ αυτό φορτίο, μέσω ενός απόλυτα “διάφανου” crossover 1ης τάξης (μόνον ένας πυκνωτής). Χωρίς τη μηχανική και θερμική καταπόνηση των χαμηλών συχνοτήτων, η μονάδα των 8 ιντσών αποδίδει το φάσμα από τα 200 Hz και πάνω με ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια από ότι στο Kalypso. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με τη δίπολη ακτινοβολία του μεγαφώνου, είναι ένας ήχος καθηλωτικός, τρισδιάστατος με μοναδική ακρίβεια και φυσικότητα που γεμίζει το χώρο και “τραβάει” τον ακροατή μέσα στη μουσική.

1802201710Την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων του Minoas αναλαμβάνουν δύο woofer 15 ιντσών. Οι μονάδες αυτές, είναι ειδικά σχεδιασμένες από τη Rois Acoustics με προδιαγραφές κατάλληλες για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός δίπολου ηχείου ανοιχτής μπάφλας και με βασικό στόχο την ταχύτητα και τον απόλυτο έλεγχο, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν την ταχύτατη 8ιντση μονάδα των μεσοϋψηλών. Κώνοι από Kevlar και ελαστικές αναρτήσεις για καταιγιστικά δυναμικά και μεγάλες διαδρομές, πανίσχυρο μαγνητικό σύστημα με εσωτερικούς δακτυλίους βραχυκύκλωσης για μηδαμινές παραμορφώσεις και στιβαρό σασί από χυτό κράμα για εξάλειψη των συντονισμών δημιουργούν ένα μεγάφωνο που αποδίδει το μπάσο με πρωτόγνωρη κλίμακα και δυναμισμό και δημιουργεί ένα σταθερό υπόβαθρο, επάνω στο οποίο η μονάδα των μεσοϋψηλών ξεδιπλώνει όλη την ηχητική της μαεστρία και χαρίζει στα όργανα και τις φωνές απαράμιλλη φυσικότητα, σώμα και περιγραφή που καθηλώνουν.

1802201710Τα woofer του Minoas γεμίζουν το χώρο με μπάσο σφιχτό και ταχύτατο. Ένα μπάσο με πρωτόγνωρη φυσικότητα και ακριβέστατη απόδοση της χροιάς και του μεγέθους των οργάνων. Μπάσο, που στην αρχή ξενίζει όσους έχουν συνηθίσει το πλαδαρό, χρωματισμένο και τεχνητά φουσκωμένο μπάσο των ηχείων-κουτιών και ιδιαίτερα των bass-reflex. Μπάσο που όταν κανείς ακούσει και εκτιμήσει τη φυσικότητα και το ρεαλισμό του δε θα θέλει με τίποτε να επιστρέψει σε ηχεία-κουτιά!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμπίνα

180220179Η καμπίνα του Minoas είναι φτιαγμένη από εξαιρετικά σκληρό και άκαμπτο φύλλο κόντρα πλακέ Ρωσικής σημύδας πάχους 21 mm. Ειδικά η μπάφλα των woofer είναι φτιαγμένη από 2 τέτοια φύλλα κολλημένα με ειδική βισκοελαστική κόλλα, για την αύξηση της μάζας και την απόσβεση των κραδασμών. Επιπλέον, η μπάφλα που στηρίζει τη μονάδα των μεσοϋψηλών εδράζεται επάνω στην καμπίνα των woofer με ειδικά αντικραδασμικά ποδαράκια σορμποθάνης, ώστε να απομονώνεται εντελώς από τις δονήσεις των woofer. Έτσι, το μεγάφωνο των μεσοϋψηλών λειτουργεί σε απόλυτη ηρεμία και ανταμείβει τον ακροατή με έναν ήχο με εξαιρετική διαφάνεια, έξοχη ανάλυση και μια τεράστια, ολογραφική και απόλυτα εστιασμένη στερεοφωνική εικόνα, όπου τα ηχεία εξαφανίζονται και ο ακροατής βυθίζεται σε μία μεθυστική μουσική εμπειρία!

Crossover

Με στόχο να μη θυσιάσουν τίποτε από τον μοναδικό ηχητικό χαρακτήρα ενός μονόδρομου ηχείου, οι μηχανικοί της Rois Acoustics σχεδίασαν τo crossover του Minoas ακολουθώντας πιστά τη σχεδιαστική αρχή που η εταιρεία εφαρμόζει σε όλα της τα ηχεία: αυτήν της ελάχιστης διαδρομής του σήματος και της ελάχιστης φασικής “υπογραφής”. Έτσι, το crossover είναι απόλυτα μινιμαλιστικό με κλίσεις πρώτης τάξης, με μόνο ένα ενεργό εξάρτημα ανά δρόμο (πηνίο στα woofer και πυκνωτή στη μονάδα των μεσοϋψηλών).

Παράλληλα, η συχνότητα διαχωρισμού επιλέχθηκε όσο το δυνατόν χαμηλότερα (200 Ηz), ώστε η μονάδα των μεσοϋψηλών να αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της κρίσιμης μεσαίας περιοχής, παραμένοντας πάντα προφυλαγμένη από τις υπερβολικές διαδρομές. Αντίθετα, σε άλλα παρόμοια ηχεία της αγοράς, η συχνότητα διαχωρισμού βρίσκεται πολύ ψηλότερα (κοντά στα 500 Hz!), κάτι που διευκολύνει μεν την κατασκευή του crossover αλλά από την άλλη διασπά τη συνοχή της κρίσιμης μεσαίας περιοχής και αναθέτει το πιο σημαντικό ίσως μέρος της (θεμελιώδεις φωνών και οργάνων) στα woofer των 15 ιντσών, τα οποία φυσικά δεν είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο. To Minoas είναι ουσιαστικά ένα ηχείο ενός δρόμου με ενσωματωμένο υπογούφερ, που συνδυάζει τη μοναδική διαύγεια, τη συνοχή και την καθαρότητα που χαρίζει ένα κορυφαίο μεγάφωνο ευρέως φάσματος με τη δύναμη και τον όγκο του χαμηλού, που μόνο ένα κορυφαίο 15ιντσο woofer μπορεί να αποδώσει. Ένα Kalypso με στεροειδή!!!

180220179Τα εξαρτήματα του crossover είναι εξαιρετικής ποιότητας (πηνία αέρος ακριβείας τυλιγμένα στο χέρι, πλαστικοί πυκνωτές και μη επαγωγικές αντιστάσεις metal oxide). Ειδικά τα κρίσιμα, εν σειρά εξαρτήματα είναι απολύτως κορυφαίας ποιότητας high end της φημισμένης Γερμανικής Mundorf (πηνίο με χοντρό σύρμα χαλκού υπερυψηλής καθαρότητας και πυκνωτής αλουμινίου/ελαίου).

Το νέο Minoas είναι ένα ηχείο με μοναδικό ηχητικό χαρακτήρα, που συνδυάζει τεχνολογική καινοτομία και ποιότητα κατασκευής και υλικών χωρίς συμβιβασμούς. Ένα ηχείο που η μαγεία του ήχου του δεν αφήνει τον ακροατή να ασχολείται με τα επιμέρους στοιχεία, τα μπάσα, τα μεσαία ή τα πρίμα. Απλά απολαμβάνει τη μουσική, που με τόσο απαράμιλλη φυσικότητα τον περιβάλλει!!!

Gallery

roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics roisacoustics